dilluns, 12 d’abril del 2010

Programari multimèdia educatiu

El JClic és un paquet multimèdia que permet als professors elaborar activitats diverses relacionades amb un tema d'interès de l'aula. Les activitats Jclic són aparentment senzilles, però faciliten a l'alumnat l'accés a coneixements i la possibilitat d'exercitar-los.

L'XTEC té una biblioteca d'activitats JClic molt variades i classificades segons diferents criteris (nivell educatiu, àrea, idioma), que faciliten al professorat l'accés i la compartició del recurs generat.

Concretament, i relacionades amb l'orientació professional (que és una de les temàtiques que es treballen a l'aula de tutoria i que més rellevància tenen en el nivell de 4t d'ESO), hi ha dues activitats JClic a la biblioteca de l'XTEC:
  1. Orientació acadèmica i professional és una activitat més adreçada al coneixement de les possibilitats que s'obren davant l'alumne en acabar el cicle d'ESO, tant si ho fa amb el títol sota el braç com si no li ha estat possible graduar-se. És molt completa, però freda, ja que no "orienta" realment, sinó que es limita a informar.
  2. Orienta't és una activitat una mica més completa, tot i que menys informativa que la precedent. Resulta més completa perquè orienta l'alumne preguntant-li pels seus gustos i les seves habilitats i perquè admet la possibilitat de voler entrar directament al món laboral sense obtenir cap títol, a més que informa sobre les entrevistes laborals i ofereix un exemple d'instància per a sol·licitar una titulació a l'institut.
Relacionat amb aquest mateix tema, tot i que més aviat adreçat a la recerca de feina, i dins del que són els QV, hi he trobat "Tot el que et cal saber sobre el contracte de treball abans de signar-lo", que inclou informació i activitats autocorrectives. A Aulanet també hi ha unitats, però estan adreçades a un entorn més teòric i dins, ja, dels cicles formatius.

4 comentaris:

  1. Els dos programes d'orientació són molt similars, però el programama orientat't és una mica més atraient que el d'Orientació acadèmica i professional. El format és atraient però els jocs plantejats són poc motivadors pels alumnes i s'han incorporat diferents activitats que tenen l'objectiu de ser lúdiques (sopa lletres, puzles,...) però que no ho aconsegueixen. Els valoro positius per familiartizar-se en la mecànica dels programes multimèdia, però no útils per realizar activitats d'informació professional i menys d'orientació acadèmica.

    ResponElimina
  2. En primer lloc, haig de reconèixer que no he fet servir mai activitats JClic a tutoria (només he estat tutora una vegada) i que parlo per la meva experiència com a professora de llengua.

    Deixant això de banda, és curiós el que em comentes, perquè a mi les activitats JClic em solen funcionar i als meus alumnes els agraden, tot i que alguns les troben difícils, perquè els costa entendre què és el que s'espera d'ells.

    És cert que no són activitats "guais", però fan la seva funció, que al cap i a la fi és ensenyar, i solen ser més motivadores que les habituals dels llibres de text (la prova que en tinc és que, tot i que mai no els ho he demanat, solen repetir les activitats una vegada i una altra fins que són capaços de fer-les sense cometre cap error). El fet de ser autocorrectives també els motiva, perquè obtenen una resposta immediata a la solució de l'exercici que proposen.

    Jo, francament, en sóc força partidària.

    ResponElimina
  3. He conegut les activitats JClic aquest any ja que una companya les ha introduït a la intranet del centre. He vist, tal com dius, Roser, que als alumnes els agrada, encara que jo les trobo bastant repetitives, i sovint, despreses d'un tot. Per aquest motiu m'agraden més els quaderns virtuals, que encara que són una mica feixucs de fer, sobre tot quan un no hi té la mà trencada, presenten les activitats en fulls coherents i s'adapten a les necessitats educatives de l'alumnat que tinc a l'aula. Una altre fet que m'agrada és la possibilitat de seguir exactament el treball que ha dut a terme cada alumne en el quadern.

    ResponElimina
  4. Roser,

    L´orientació és una vessant important a la tutoria. Amb els Jclics que has proposat realment potser més motivador i atractiu tractar aquest aspecte. Molt encertat!

    Teia

    ResponElimina