dilluns, 19 d’abril del 2010

Recursos col·laboratius

Als 15-16 anys, que l'edat en què se suposa que els alumnes cursen el 4t d'ESO (tot i que no és infreqüent que ho facin més tard), els alumnes ja saben que el món és gran. Sembla una "boutade", però quan arriben a l'ESO el seu món tot just s'està començant a obrir cap a l'exterior (fora de casa, fora de l'escola...) i als 16 anys sovint ja abarca una bona part del seu barri.

Al nostre país, a més, els alumnes d'aquesta edat ja són conscients de tot el que els diferencia als uns dels altres, però aquestes diferències sovint fan referència a tòpics que han escoltat. I els tòpics estan bé quan ens ajuden a entendre el món, però el més habitual és que entorpeixin aquesta comprensió, i és aleshores que cal ensenyar els alumnes a ser crítics, anar més enllà i conèixer l'altre per tal de trencar el tòpic.

En aquest sentit, al llarg d'aquest curs s'ha desenvolupat un projecte molt interessant, Debunk Stereotypes, que pretén posar en contacte alumnes de diferents països per tal que desmuntin els estereotips que puguin existir en altres llocs del món a propòsit del nostre país i dels seus habitants (i, evidentment, vegin desmuntats els seus propis tòpics).

L'activitat que proposo gira entorn d'aquest projecte i proposa la creació d'un manual wiki sobre el tema. Consistiria a obrir un llibre a la Prestatgeria (seria el bloc a què es refereix el projecte), on els alumnes apuntarien a priori els diferents tòpics que coneguessin sobre d'altres països (es podrien crear diferents capítols per nacionalitats o per continents, segons el volum de tòpics o la seva precisió geogràfica) i, a posteriori, els que descobrissin sobre la pròpia terra. Finalment, caldria afegir un capítol de "desmentiments".

Evidentment, en una classe amb un bon nombre d'immigrants, l'activitat resultaria molt més enriquidora.

2 comentaris:

  1. M'encanten les imatges!!!! una activitat molt apropiada tant en classes amb un nombre important de persones nouvingudes com en altres que no en tinguin, ja que la realitat que ens envolta és plena de tòpics i idees preconcebudes.

    ResponElimina
  2. Coincideixo amb la Lídia que les imatges són molt boniques. Em sembla molt bé l'activitat que planteges fer a la Prestatgeria: és molt creativa i té moltes possibilitats de que els alumnes hi participin molt activament. De ben segur que, per a molts d'ells, el que hi trobin al wiki serà tot un descobriment!

    Ben cordialment,
    Marta

    ResponElimina