dijous, 15 d’abril del 2010

Presentacions en línia


Per què hem de parlar de drogues a la tutoria de quart d'ESO especialment?
- Perquè hi ha un nombre elevat d'alumnes que n'han tastat i desconeixen les conseqüències del seu ús i abús.
- Perquè l'alcohol i el tabac són acceptats amb naturalitat pels adolescents que tenim a l'aula.
- Perquè la seva liberalització és un tema actual, que porta polèmica a la nostra societat.
- Perquè la qualitat de vida dels ciutadans se'n veu directa o indirectament afectada.
- ...

En fi, perquè les drogues són un tema de salud pública i els centres educatius tenen té un paper fonamental en l'educació per a la prevenció del seu consum.
Els joves han de desenvolupar un esperit crític sobre aquest tema i, amb aquest esperit, han de construir uns valors que es reflecteixin en la seva educació cognitiva i emocional. A més els joves han de poder integrar-los en un mode de vida saludable individual, que repercutirà en un bé social.

Al repositori de presentacions en línia Slideshare he trobat aquesta presentació sobre les drogues més acceptades, l'alcohol i el tabac, que es pot utilitzar en una classe dedicada a aquesta temàtica. És una presentació sòbria, que dóna una pinzellada breu sobre aquestes addiccions.


Us presento aquí un presentació en línia sobre les drogues que han fet uns alumnes de quart a la classe de tecnologia. No us perdeu la diapositiva abans dels crèdits!

6 comentaris:

  1. És un tema molt actual i malhauradament molt conegut per part de molts dels alumnes d'aquesta franja d'edat(les estadístiques ens donen la raó). Trobo molt encertada la idea de fer treballar els/les alumnes sobre aquest tema, i com hem vist amb resultats força interessants. La presentació que fan els alumnes de 4t es llegeix millor, té menys lletra, en definitiva és més atraient que la presentació l'Alcohol, el tabac i drogues, malgrat la informació que conté és menys completa però està més adaptada al format de presentació.

    ResponElimina
  2. Estic d'acord amb la Lídia: la segona presentació, la que està feta per alumnes, és millor. No és només que la primera tingui un excés de text per a resultar comunicativament eficient (els powerpoints no han de ser la presentació, sinó que l'han d'acompanyar), sinó que la segona és més adequada al nivell educatiu per al que estem treballant: es nota que l'han feta els mateixos afectats i que s'han molestat a buscar la informació necessària.

    Respecte al tema, jo també el trobo molt adient. Sempre he pensat que el tema de les drogues s'ha de començar a tractar a 1r d'ESO i no abandonar-lo fins a 2n de batxillerat o al final dels CFGS, si l'institut en té (i només perquè la universitat no és a les nostres mans). Els adolescents són especialment vulnerables al món de les drogues, per l'aparença de secret compartit en grup que els dóna i per la poca consciència que tenen de les conseqüències dels seus actes.

    Això sí, a cada nivell se'ls ha de donar la informació adequada, sense saturar-los, que és el que crec que podria passar amb la primera presentació.

    ResponElimina
  3. Hola Marta,

    Tal com comenten les teves companyes el tema de les drogues i l´alcohol és necessari parlar-ne aquestes edats per què tinguin una visió crítica del tema.

    Pel que fa el recurs, tot i que hi ha força informació, el format de presentació limita un xic l´interacció. Ben segur que si ho voguessim treballar a l´aula ho complementariem amb un altre recurs com ara un vídeo o web preventiva del consum responsable, com ara http://www.lukor.com/videos/drogas%20jovenes%20prevencion/


    Salutacions,
    Teia

    ResponElimina
  4. Hola de nou,

    Hi ha un servidor de presentacions que té prestacions que solventen parcialment la manca d´interactivitat. Es el cas de Prezi.

    http://prezi.com/search/?q=drogas

    Malgrat penso que sovint té la limitació de perdre la globalitat del tema a tractar i facilita la dispersió de continguts.

    Salutacions,
    Teia

    ResponElimina
  5. Hola Teia,

    No coneixia els Prezis i la veritat és que no m'agraden gens. És com un mapa conceptual al qual et pots anar atansant o allunyant. M'he mirat tot els dotze que tracten de les drogues i coincideixo amb tu que els continguts queden dispersos i que se'n perd el sentit global.

    Penso que una presentació powerpoint amb animacions, transicions de diapositives, vincles a videos, imatges impactants, etc. pot servir com a base per a que els alumnes en preparin una. Per això vaig penjar la primera presentació com a material de professor i la segona com una feina feta pels alumnes, gràcies al material trobat a la xarxa i a la seva creativitat.

    Ben cordialment,
    Marta

    ResponElimina
  6. Bona tarda, Teia,
    Molt macos, els vídeos de Lukor... Em guardo l'adreça!
    Merci!
    ROSER

    ResponElimina